Merită: anvelopele de iarnă pot salva vieți!

„Este adevărat că nu putem evita condiţiile de drum imprevizibile cauzate de perioada de iarnă, dar ne putem pregăti. Anvelopele de vară au fost concepute pe condiţii total diferite, deci este foarte recomandabilă schimbarea lor cu anvelope corespunzătoare anotimpului actual. Cu toate că procurarea anvelopelor de iarnă implică cheltuieli importante,  există posibilitatea ca de acest lucru să depindă viaţa noastră, a partenerilor de drum  sau chiar a pietonilor. Pericolul de alunecare este chiar real şi din păcate în fiecare an întâlnim proprietari de maşini care ulterior regretă că nu au schimbat anvelopele” - consideră şeful departamentului despăgubiri de la Societatea de asigurare K&H. „Prin folosirea anvelopelor de iarnă şi o conducere calmă şi chibzuită putem face foarte mult pentru evitarea accidentelor.”

Materialul şi modelul anvelopelor de iarnă au fost concepute conform carosabilului rece şi lunecos. Canelurile adânci şi dese asigură evacuarea apei caracteristice anotimpului friguros precum şi aderenţa pe zăpadă şi gheaţă. Schimbarea anvelopelor de vară nu este importantă numai din cauza drumurilor lunecoase dar şi din cauza temperaturilor scăzute.  La temperaturi mai mici de 7ºC, nu mai sunt asigurate condiţiile unei aderenţe corespunzătoare, materialul anvelopei de vară devine prea tare şi casant şi scade randamentul cauciucului.  

,

Zăpada, gheaţa, carosabil lunecos vor face parte din viaţa noastră timp mai îndelungat, prin urmare nu putem accentua suficient , cât este de importantă folosirea anvelopelor corespunzătoare anotimpului, adică anvelopele de iarnă. Pericolul sporit de alunecare poate provoca probleme şi şoferilor experimentaţi, prin urmare nu merită să economisiţi pe setul de garnituri de iarnă - se poate citi în comunicatul Societăţii de asigurare K&H.

La sosirea iernii ne putem lua adio pe multe luni de la drumurile uscate, locul lor va fi preluat de carosabil lunecos, înzăpezit, şi cu mâzgă. Să fim oricât de precauţi sau siguri de capacităţile noastre, totuşi este posibil  să suferim ori să provocăm un accident.  

Condiţiile de iarnă îngreunează conducerea maşinii şi cresc semnificativ riscul accidentelor. Conform informaţiilor de la poliţie , distanţa optimă de frânare, pentru o maşină care se deplasează cu 50km/oră, pe carosabil uscat este în jur de 8 metri. Pe carosabil umed  distanţa de frânare creşte deja la 16 metri, pe drum cu zăpadă la 32 metri, iar pe drum lunecos cu gheaţă această valoare poate creşte de opt ori, anume poate fi 64 metri. Problema este şi mai gravă dacă maşina noastră nu e dotată cu toate accesoriile corespunzătoare anotimpului, necesare conducerii în siguranţă, de exemplu anvelope de iarnă  - atrage atenţia Societatea  de asigurare K&H.