Se anunta cea mai grea iarna din istorie, v-ati pregatit?


Cred ca suntem cu totii constienti ca ajungem la o suma ce depaseste bine 1000 lei. Daca oferim putin timp si cautam pe internet toate produsele poate dam de ceva promotii si reusim sa economisim niste banuti, dar, precum v-am amintit de 1000 de ori un set de anvelope de iarna noi poate salva vieti, si nu e de joaca cu aceste componente ale masinii!

Si acum sa trecem la capitolul Asigurari, fiindca o asigurare este la fel de importanta ca si starea masinii noastre. 

In Romania exista doua tipuri de asigurari: cel obligatoriu (RCA) si cel facultativ (CASCO), amandoua sunt pentru despagubiri in cazul accidentelor. Dar in timp ce in cazul asigurarii RCA daunele sunt despagubite integral de companiile de asigurari, chiar daca soferul cu vina nu a avut masina echipata cu anvelope de iarna pe carosabilul acoperit de zapada, in cazul asigurarii CASCO avem alte variante, deoarece este o asigurare facultativa. 

Unii companii de asigurare, spre exemplu Generali Romania despagubeste doar in procent de 70 % din dauna pe acei asigurati CASCO care nu au avut dotate masinile cu anvelope de iarna in intervalul de 1 noiembrie-28/29 februarie: "Se aplică o franciză procentuală de 30% din cuantumul daunelor survenite în perioada 01 noiembrie - 28/29 februarie, dacă autovehiculul asigurat era condus pe drumuri publice, acoperite cu zăpadă , gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă" conform Directorului Adjunct Asigurari Generale-retail si IMM de la Generali Romania Catalin Suru. 

In schimb Marius Onofrei, PR Manager la Alianz declara: "Allianz despăgubeşte şi maşinile asigurate care nu au încă anvelope de iarnă, pentru ca sunt tot felul de şoferi, mai ales cei care lucrează în transport de marfă, care nu erau pregătiţi din septembrie pentru zăpadă. Nici nu se pune problema să nu asigurăm. Anul trecut au fost cazuri când am despăgubit chiar şi în decembrie şoferi care nu aveau cauciucuri de iarnă"

Ramane la decizia fiecaruia dintre noi ce anvelope de iarna sau ce asigurari alegem, important este sa fim constienti ce riscam. 

,
Venirea iernii aduce cu sine si investitii uriase pentru toti detinatorii auto. Dar ia sa vedem cam in ce consta aceasta?

In primul rand trebuie sa facem o verificare totala a starii masinii noastre. Lichidul de parbriz trebuie schimbat pe unul de iarna, antigelul la fel verificat si schimbat, bateria daca nu mai functioneaza la parametrii reali - schimbata, mai avem nevoie de un spray dezghetant, o lopata de zapada, lanturi de zapada, cabluri de curent, racleta si in primul rand un set de anvelope de iarna, etc etc.