Sa fim atenti la imbatranirea anvelopelor de iarna

Multi dintre noi folosim in aceasta situatie un set de anvelope de iarna ramas de anul trecut. Deobicei procedam in felul acesta automat, fara sa ne dam seama, exact asa cum am procedat si anul trecut, si in urma cu 2 ani, si urma cu ... Dar sa ne oprim aici! Totusi, cand am cumparat acest set de cauciucuri pentru iarna? Oare mai este bun setul si anul acesta?

Firesc, cand ajungem la trecerea de pneuri pentru sezonul rece, trebuie sa facem si un control detailat la aceste anvelope. Daca noi insine efectuam schimbul de anvelope si verificarea starii lor sa fim foarte atenti la starea setului de cauciucuri iarna. Nu exista pe ele nici o deteriorare exterioara? (Apropo! Am depozitat pneurile intr-un mod corespunzator? nu au fost depozitate sub rafturile cu substante chimice sau atarnate langa sapa de gradina?)
   
Daca n-am gasit nici o deteriorare exterioara sau uzura anormala pe suprafata cauciucului, urmatorul pas este verificarea adancimii benzii de rulare. Fiecare anvelopa are un indicator TWI (DST) care indica valoarea minima de 1.6 mm. (O bucata mica de cauciuc, bombata, in fundul santurilor, care atentioneaza cand cauciucul ajunge la valoarea maxima de uzura impusa de lege). Dar acesta sa nu ne linisteasca! Daca atingem acest nivel inseamna ca nici potrivit legilor nu mai putem utiliza anvelopele de iarna!

Sa folosim un aparat ce indica adancimea benzii de rulare sau daca nu avem atunci putem folosii o moneda. Daca constatam ca adancimea santurilor este mai mica de 4 mm putem fi siguri ca pneurile noastre trebuiesc schimbate, deoarece acestea nu mai ofera siguranta necesara pe drumuri. 

O alta informatie utila ce putem citi de pe anvelopele noastre este codul DOT, care reprezinta anul de fabricatie al anvelopei noastre (adica putem afla varsta cauciucului). 

Asociatia de Anvelope va sfatuieste sa nu circulati cu anvelope vechi si uzate, deoarece cauciucul "oboseste"in timpul anilor de folosinta si devine nesigur. 

,
Desi suntem inca la trecere, vara tarzie - inceputul toamnei, este bine sa ne gandim din timp la anvelopele de iarna, fiindca timpul se poate raci brusc. Cunoastem bine temperatura amenintatoare de 7 C care este defapt un separator in ceea ce priveste anvelopele, deci nu trebuie sa asteptam caderea primelor fulgi de nea pentru a ne programa la un service de anvelope pentru schimbul de cauciucuri.