Record mondial de la Nokian: 331,61 km/ora – pe gheață


La o viteză de 331 km/oră maşina parcurge 92 de metri pe secundă, în timp ce, datorită forţei centrifugale,  diametrul anvelopelor creşte în jur de 15-20 mm! Cu cât creşte viteza cu atât mai mare aderenţă trebuie pentru creşterea în continuare a ritmului. „Testarea la viteză mare în condiţii grele este un segment important în dezvoltarea anvelopelor de iarnă. Prin forţarea limitelor învăţăm lucruri noi care pe urmă se regăsesc în produsele noastre” - ne explica Matti Morri, director relaţii cu publicul la Nokian Tyres.

Organizaţia de Recorduri mondiale Guinness are reguli puse la punct pentru conducerea pe gheaţă. Trebuie măsurat pe o distanţă de un kilometru, cu pornire în zbor , dus-întors, iar media celor două dă rezultatul. Încercarea trebuie efectuată pe parcurs de o oră, numai pe gheaţă naturală, care nu se admite a fi înăsprit sau tratat cu orice material. Anvelopele trebuie să fie din comerţ şi în ţara cursei record, trebuie să fie admise în circulaţie. Inventatorul anvelopelor de iarnă este maestrul condiţiilor extreme



Prima anvelopă de iarnă a fost perfecţionată de Nokian în iarna anului 1934. Peste doi ani a apărut anvelopa cu denumirea Hakkapeliita, proiectată pentru condiţii nordice şi recunoscută în toată lumea până în ziua de azi. Producătorul cel mai nordic de anvelope îşi testează şi dezvoltă anvelopele pe propria pistă de încercări în Ivalo, la 300km distanţă spre nord de Cercul Polar. 

Nokian Tyres este singurul producător de anvelope din lume care se concentrează pe produse şi servicii corespunzătoare condiţiilor severe de iarnă. Anvelopele sale pentru autoturisme, camioane şi utilaje de lucru fac faţă în condiţiile cele mai grele totodată corespund şi la condiţiile climaterice mai blânde din Europa centrală.


În 2010, vânzările nete ale Nokian Tyres au fost de 1.058 milioane de euro, numărul angajaţilor 3.500. Acţiunile sale sunt cotate la bursa din Helsinki.

,

Noul record de viteză pe gheaţă a fost stabilit de pilotul de încercări de la Nokian Tyres, Janne Laitinen, cu 31,610 km/oră, în golful Botten la Oulu din Finlanda. Noul record a fost obţinut în 16 martie , pe o pistă de 14 km, în condiţii de ger, cu anvelope  cu ţinte Nokian Hakkapeliitta 7 (255/35R20 97 T XL).

Pe maşinile rapide anvelopele bune reprezintă o cerinţă vitală, doar acestea sunt cele care asigură legătura cu suprafaţa de rulare. Dacă vrem să conducem cu viteze extreme pe gheaţă, vom avea nevoie de aderenţă maximă, de stabilitate structurală  si manevrabilitate excepţională, in acord cu capabilităţile vehiculului condus.