Intrebari frecvente privind utilizarea cauciucurilor de iarna

  • Legea care impune utilizarea anvelopelor de iarna:
    
Obligativitatea echiparii autoturismelor cu cauciucuri iarna in sezonul rece a fost publicata de Ordonanta Guvernului nr 5/2011 in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr 80,  din 31 ianuarie 2011. Aceasta a fost aprobata de de legea nr 161/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romanie, partea I nr 503 din 14 iulie 2011.

Potrivit acestei legi, soferii sunt obligati sa isi schimbe pneurile, pe drumurile acoperite de zapada, polei, gheata, astfel, utilizarea de cauciucuri iarna nu este conditionata de un anumit interval de timp, ci de starea drumurilor. 


  • Urmarile nerespectarii acestei legi? 
    
In cazul incalcarii acestor prevederi soferul risca sa ramana fara certificat de inmatriculare, respectiv poate fii supus la plata unei amenzi din clasa a IV-a de sanctiuni ( de la 9 la 20 puncte de amenda). 

Anul trecut punctul de amenda crescand la 70 de lei, ceea ce inseamna amenzi cuprinse intre 630 si 1400 lei. 


  • Numarul obligatoriu de anvelope de iarna care trebuie utilizat:
     
Autoturismele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune, inclusiv soferul, deci si autoturismele personale, trebuie sa fie echipate cu cauciucuri iarna pe toate rotile. Aceeasi prevedere se aplica si autovehiculelor de transport marfa mai mica sau de 3,5 tone. 

Norma legala precizeaza ca autovehiculele de mai mult de 3,5 tone si cele de transport persoane cu peste 9 locuri, trebuie echipate cu anvelope de iarna numai pe axele de tractiune, sau, potrivit politiei, sa aibe montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate. 

,
  • Care este legea care impune utilizarea anvelopelor de iarna?
  • Care sunt urmarile nerespectarii acestei legi? 
  • Care este numarul obligatoriu de anvelope de iarna care trebuie utilizat?

Raspunsurile gasiti mai jos: