Intrebari frecvente privind utilizarea anvelopelor de iarna, partea a 2-a



Ce anvelope iarna sunt acceptate?

Precum stim, combinatia  literelor M si S marcheaza categoria de anvelope iarna, M = mud(noroi), iar S = snow(zapada). Doar anvelopele marcate cu aceste semne, respectiv M+S, M.S., MS sau M&S, sunt acceptate ca anvelope de iarna, fara a lua in aceasta categorie asa numitele anvelope “all seasons”. 
Ministerul Transporturilor declara ca anvelopele de patru sezoane  (“all seasons”sau 4S), respectiv cele Mountain, Alpin, Winter, sunt acceptate ca anvelope iarna doar daca au marcajul specific cauciucurilor de zapada (M+S, MS, M&S). 



Cine ne poate lua la rost pentru masinile neechipate cu anvelope iarna pe carosabilul inzapezit?

Singura autoritate imputernicita sa efectueze controlul  tuturor autovehicolelor pentru a vedea daca sunt dotate cu anvelope iarna, este Politia Rutiera. Reprezentantul Directiei Rutiere a precizat ca pentru autovehicolele de transport marfa cu o masa mai mare de 3,5 tone, si al autovehicolelor de transport cu un numar de mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, dreptul de oprire si control in trafic revine si Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier. 

Este important de mentioanat ca ISCTR, incepand din 4 decembrie 2011 a preluat atributiile de control al Autoritatii Rutiere Romane, ale Registrului Auto Roman si pe cele ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. 


Deci prin urmare, politistii locali nu au dreptul sa verifice daca masina, al carei soferi sunteti, este echipata sau nu cu anvelope iarna, totusi pentru siguranta noastra si al familiei noastre, trebuie sa avem grija sa folosim anvelope coraspunzatoare pentru conditiile de drum. 

,


  • Ce anvelope iarna sunt acceptate de lege?
  • Cine ne poate lua la rost pentru masinile neechipate cu anvelope iarna pe carosabilul inzapezit?

Raspunsurile la aceste intrebari gasiti imediat in articolul de mai jos: