Cat de important este sa acordam atentie setului de anvelope pe care-l avem?

Din moment ce a sosit iarna primul lucru ar fii sa trecem la cauciucuri de iarna, chiar daca nu ninge inca peste tot in tara. Pneurile de iarna se comporta mai bine atat la franare, cat si la viraje, la temperaturi mai scazute de 7 grade, fata de cauciucurile de vara. 
Al doilea pas ar fii sa verificam regulat presiunea in anvelope, din 3 motive principale:
  1. Siguranta rutiera: pneurile care nu au destula presiune se pot supraincalzii, ceea ce duce la defectare prematura, iar daca le supra-umflam riscam uzura inegala si rapida a benzii de rulare
  2. Economisirea de bani: presiunea corecta din anvelope reduce consumul de combustibil, in plus, seturile de anvelope devin mai rezistente la impactul cu vreo groapa, sau la alte "lovituri" intalnite de zii cu zii pe drumuri. 
  3. Longevitate: la o presiune corecta forta de frecare se reduce, deci se ivita uzura prematura sau inegala a cauciucurilor,  se mentine mai mult timp starea initiala al anvelopei, ceea ce este bine atat pentru buzunarul tau, cat si pentru mediul inconjurator
Stiati ca daca invatati sa cititi "semnele de uzura"ale anvelopelor, ele va pot povesti multe despre starea masinii voastre?
Spre exemplu, daca o anvelopa are uzata ambele margini pe suprafata de rulare, poate fii un avertisment ca presiunea in pneuri nu este cea recomandata de catre producator si se recomanda inlocuirea pneurilor.  Daca uzura are loc pe mijlocul suprafetei de rulare, putem stii ca anvelopa a fost umflata peste nivelul recomandat, si fiindca aceasta parte este cea esentiala in aderenta, atat la viteze mari cat si la viteze mici, se recomanda inlocuirea si in acest caz.
Despre celelalte "semnale de alarma" va vom vorbii in articolul urmator, dar si pana atunci va recomandam sa dati o fuga la o vulcanizare si verificati-va atat presiunea cat si starea anvelopelor, e mai usor si mai ieftin decat o amenda sau ... viata!

,

In orice anotimp sa fim setul nostru de anvelope trebuie sa fie ales cu grija, trebuie sa acordam o deosebita atentie verificarii lor lunare si intretinerii lor.  Si de unde sa incepem?