Anvelope de iarna - obligatorii sau nu?

La vecinii nostri din Ungaria, ca si la noi, a fost o initiativa parlamentara, nu s-a introdus inca utilizarea obligatorie de anvelope de iarna, doar pe portiunile de drum inzapezite, inghetate, dar in schimb puteti intalni pe unele portiuni de drum tabla "lanturi de zapada obligatoriu”.

In Austria situatia este mai grava. Cei care veti porni in aceasta tara, treceti la anvelope de iarna din timp, deoarece altfel riscati o amenda cuprinsa intre 35 pana la 5000 euro, si in unele cazuri nici asiguratorul nu va va rambursa banii, de exemplu in cazul accidentelor cu masina echipata cu anvelope de vara. In aceasta tara este obligatoriu folosirea  anvelopelor de iarna de minim 4 mm adancime de profil pe toate cele 4 roti, pentru masini mici si pana la camionete de 3.5 tone sau utilizarea lanturilor de zapada pe rotile de pe axa de tractiune, pe perioada cuprinsa intre 1noi - 15 aprilie. Cu toate acestea, lanturile de zapada se pot folosi numai pe drumurile acoperite in totalitate de zapada sau gheata, pentru a nu deteriora asfaltul. La vehicolele de peste 3.5 t utilizarea cauciucurilor de iarna este obligatorie cel putin pe axa de tractiune, in cazul cauciucurilor radiale cu adancimea de profil de minim 5 mm, iar in cazul cauciucuirlor diagonale de minim 6 mm, in plus soferul este obligat sa aibe la el lanturi de zapada. 

Cehia: intre 1 noi - 30 apr vehicolele peste 3.5 t, cel putin pe axa de tractiune trebuie sa fie echipate cu cauciucuri de iarna de cel putin 6 mm adancime de profil, si lanturi de zapada,  unde semnele indica acest lucru. 

Franta: cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii, lanturile doar acolo unde ararta semnele. 

Croatia: in regiunile Lika si Gorka Kotar este obligatorie utilizarea lanturilor, in rest doar pe portiunile de drum acoperite de minim 5 cm zapada. In timp de iarna este obligatoriu utilizarea anvelopelor de iarna, cel putin pe axa de tractiune. 

Luxemburg: nu este obligatoriu, dar este recomandat utilizarea pneurilor de iarna, in schimb este strict interzisa utilizarea mixta, ex: in fata anvelope de iarna, in spate de vara. 

Germania: este obligatoriu doar pe portiunile de carosabil acoperit cu zapada sau gheata. 

Elvetia: nu este obligatoriu, dar autoturismul trebuie sa fie echipat adecvat conditiilor meteo
Finlanda, Letonia, Lituania Estonia: 1 dec- 1 martie este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarna. 

Va uram un An Nou fericit si lipsita de accidente rutiere! 
,
Desi Sarbatorile de iarna au trecut, multi sunt inca care urmeaza sa porneasca in vacanta, la schiat, la o cabana in munti, pentru a-si reveni putin din zilele gri petrcute cu munca. 
Pentru a va da o mana de ajutor, incercam sa facem o sinteza cu informatiile necesare, unde si cum este obligatoriu folosirea anvelopelor de iarna.