De ce este periculos cumpararea anvelopelor uzate?


Intr-adevar anvelopele nu sunt articole tocmai ieftine, dar trebuie acordata atentie mare faptului, cati ani se pot folosi.
Achizitionarea anvelopelor uzate poate ascunde multe pericole! 
Sunt o serie de intrebari fara raspuns, deoarece nu se stie nimic despre cum si cat timp a fost folosit cauciucul respectiv.Cel mai mare pericol este totusi faptul ca pot exista anumite defectiuni care nu se observa nici dupa o examinare amanuntita.
Iar la raspunsul, ce trebuie verificata la o anvelopa uzata, probabil cel mai multi ar raspunde cu urmatoarele raspunsuri:

- Adancimea profilului
- Dot – ul anvelopei (data fabricatiei)
- Defectiuni pe banda de rulare, bolfa pe flancul anvelopei, crepaturi pe suprafata de rulare


TyreSafe, este o organizatie din Marea Britanie, specializata pe masurarea sigurantei anvelopelor. In cadrul unei testari, aceasta organizatie a cumparat 50 buc. de anvelope uzate. Rezultatul: mai mult de trei sferturi din anvelope erau periculoase, in cele mai multe cazuri adancimea profilului nu era nici macar 2 mm!

Ca si comparatie, o anvelopa de vara cu o adancime de profil de 8 mm, la o viteza de 80km/h, dupa franare se opreste la aproximativ 26 metri, spre deosebire de o anvelopa cu o adancime de profil de 2 mm (adancime minima corespunzatoare cerintelor legale) la care distanta de franare este 38 de metri. Deosebirea este destul de mare si la o viteza mai mica.

Totodat nici economisirea de bani nu este garantata, deoarece trebuie luat in considerare la ce perioade de timp trebuie schimbate si inlocuite cu un alt set, anvelopele uzate, in comparatie cu cele noi. Ca urmare trebuie facute cateva seocoteli serioase in cea ce priveste atat banii cat si riscul, inainte de a cumpara cauciucuri second hand.

,In ultima vreme se aude tot mai des, ca multi proprietari de autoturism achizitioneaza anvelope second hand, considerand ca astfel pot economisii bani.