SFATURI PENTRU PERIOADA DE IARNA - I. PARTE


2. Exerseaza!

(recomandabil, mai ales pentru soferi fara - sau cu experienta redusa)
Ar fi de mare folos, sa exersam intr-un loc spatios, dar cu trafic redus, comportamentul masinii pe gheata, pentru a afla in ce masura ne ingreuneaza sofatul ninsoarea abundenta.
Important este exersarea urmatoarelor aspecte:
- testarea volanului:
dupa cateva ture vei simtii cand, care este viteza peste care masina este susceptibila  la alunecari, comportamentul anvelopelor la anumite curbe, etc.
- franare/oprire:
in cazul drumurilor inzapezite este necesara franarea mai lunga, dar nu submita. Diferenta depinde in mare masura de calitatea si de starea anvelopelor. Este o experienta deosebit de importanta, modul in care trebuie controlata masina alunecata. Solutia nu franarea brusca va fi!

3. Pachet pentru supravietuire

Ar fi recomandabil  procurarea unor utilaje, care pot salva vieti:
- cazma plianta
- lampa
- baterii
- patura
- haine-extra
- apa minerala
- cateva pachete de rontei

4. Urmarirea avertizarilor meteo si respectarea regurilor de circulatie

Inainte de a porni la un drum mai lung este important afclarea prognozeo meteo, iar in cazul viscolului nu merita sa pornim.
Sa nu uitam, ca folosirea anvelopelor potrivite dobandesc o importanta deosebita! Folosirea anvelopelor de vara pe timp de iarna ne pot pune in pericol viata. Daca dorim sa calatorim in afara tarii, este recomandabil cunoasterea regulilor tarii respective, daca nu dorim sa ajungem acasa cu amenda, pentru ca mai multe tari dispune un fel de obligativitate care se refera la anvelope de iarna.

,
1. Pregateste-te din timp pentru perioada de iarna!

De multe ori se intampla ca ninsoarea sa ajunga subit si sa ne trezim cu zapada prea mare.
Pregatirea masinii este o tema foarte importanta, ce trebuie solutionata din timp! Aceasta tema include: schimbul de ulei, schimbarea anvelopelor de vara cu anvelope de iarna, schimbarea stergatorului de parbriz, schimbarea lichidului de parbriz, etc.